THE NORTHERN CONSORT
 
Agenda
 
   
Vaste Musici

Hanneke Wierenga - viool

Hanneke is na haar studie orthopedagogiek barokviool gaan studeren bij Alda Stuurop in Amsterdam. Ze is werkzaam in diverse orkesten en ensembles, zoals De Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw en Musica Amphion. Hanneke is samen met Vincent van Ballegooijen oprichter en artistiek leider van The Northern Consort.

Elisabeth Ingenhousz - viool
Elisabeth behaalde haar diploma's uitvoerend musicus voor viool en barokviool aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In Budapest volgde ze een postacademische opleiding kamermuziek. Gedurende negen jaar was ze lid van de solistische bezetting en aanvoerster van de tweede violen bij de Amsterdamse Bach Solisten. Met verschillende ensembles concerteerde Elisabeth op belangrijke festivals en maakte zij talrijke cd-, radio- en tv-opnames.
De laatste tijd werkt zij regelmatig met The Northern Consort, Concerto Köln, het Balthasar Neuman Ensemble, Musica Amphion en Camerata Trajectina. Bij verschillende ensembles vervult ze de concertmeesterrol, zoals bij Cappella di San Pietro, Eik en Linde, en Philharmonia Amsterdam. Zij heeft een grote voorliefde voor kamermuziek en maakt onder meer deel uit van Compagnia Vocale, Il Quadrifoglio en 't Helicon strijkkwartet.

Rachael Yates - altviool
Rachael studeerde altviool aan de Royal Academy of Music in Londen en muziekwetenschappen aan de Universiteit van York. Vanaf 1990 studeerde ze barokviool bij Lucy van Dael aan het Koninklijk Conservatorium in Den haag. Zij speelt in diverse orkesten en ensembles zoals Concerto d'Amsterdam, Musiqua Antiqua Köln en Collegium Musicum Groningen.

Barbara Kernig - violoncello
Barbara begon haar muzikale studie bij Johannes Goritzki in Düsseldorf. Daarna trok ze naar Amsterdam waar ze eerst haar studie op moderne cello afrondde. Vervolgens stortte ze zich op haar geheime liefde, muziek uit de 17de tot de 19de eeuw, op authentieke instrumenten. Inspirerend daarbij was dat ze hier in Nederland werd omgeven door pioniers uit de oude muziekbeweging zoals Anner Bijlsma, Gustav Leonardt, Jaap ter Linden en Wilbert Hazelzet. Sindsdien heeft ze in vele Europese barokorkesten (Les Musiciens du Louvre, Orkest van de Achttiende Eeuw) en ensembles meegewerkt. De laatste jaren concentreert haar werk zich vooral op de Akademie für Alte Musik Berlin, de Rheinische Kantorei en Das Kleine Konzert onder leiding van Hermann Max en de Nederlandse Bachvereniging. Bovendien speelt ze graag kamermuziek met The Northern Consort in Groningen of met haar duo van twee violoncelli, 'Les Deux Tortues'.Vincent van Laar - klavecimbel

Vincent studeerde orgel en klavecimbel aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. In 1984 behaalde hij het diploma orgel UM, in 1988 het diploma clavecimbel UM. Zijn leermeesters waren onder anderen Nico van den Hooven, Harald Vogel, Glen Wilson en Bob van Asperen. Vincent van Laar werd prijswinnaar van orgelconcoursen in Zeerijp (1981), Toulouse (1983) en Alkmaar (1991). Hij verzorgde diverse radio-opnamen; op cd verscheen van hem onder meer het integrale orgelwerk van Melchior Schildt. Ook werkte hij als organist mee aan de cd-box "Het historische orgel in Nederland" en aan de cd-opname van de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck. Als clavecinist/organist is hij verbonden aan het barokorkest Concerto d'Amsterdam. Vincent van Laar is cantor-organist van de Hervormde kerk te Eelde.

Vincent van Ballegooijen - hobo
Vincent studeerde hobo bij Han de Vries (Amsterdam) en barokhobo bij Ku Ebbinge (Den Haag). Na enige jaren werkzaam te zijn geweest bij het toenmalige NFO in Groningen, richtte hij zich vanaf 1989 volledig op het bespelen van historische hobo's. Hij speelde in vele ensembles en orkesten in heel Europa, waarmee hij ook talrijke tournees en opnames maakte, zoals Concerto Köln, Haydn Sinfonietta Wien, Les Amis de Philippe, Freiburger Barockorchester, Florilegium Musicum, Collegium Musicum Groningen, Wiener Akademie, Les Arts Florissants, Il Februarmonici en Ottetto Amsterdam.